Automobili bez vozača do 2020. godine?

Bez autora
Oct 18 2011

Potpredsednik Dženeral motorsa (GM) za globalna istraživanja i razvoj Alan Tob izjavio je da će vozila koja se delimično kreću bez pomoći vozača biti u upotrebi do sredine ove decenije, a da će sistemi za upravljnje kolima koja sama krstare biti dostupni do 2020. godine. Tob je o automobilima bez vozača govorio na Svetskom kongresu inteligentnih transportnih sistema u Orlandu ovog vikenda.Automobili koji se kreću po putevima bez vozača, koristiće tehnologije koje su već sada poznate, kao što su senzori, radari, kamere, Dži-pi-es sistemi (GPS) i prenosive komunikacione naprave.

Automobili bez vozača do 2020. godine?Potpredsednik Dženeral motorsa (GM) za globalna istraživanja i razvoj Alan Tob izjavio je da će vozila koja se delimično kreću bez pomoći vozača biti u upotrebi do sredine ove decenije, a da će sistemi za upravljnje kolima koja sama krstare biti dostupni do 2020. godine.

Tob je o automobilima bez vozača govorio na Svetskom kongresu inteligentnih transportnih sistema u Orlandu ovog vikenda, navode agencije.

Automobili koji se kreću po putevima bez vozača, koristiće tehnologije koje su već sada poznate, kao što su senzori, radari, kamere, Dži-pi-es sistemi (GPS) i prenosive komunikacione naprave. U kombinaciji sa digitalnim mapama, primena novih tehologija obezbediće da se automobili sami kreću, a da vozači dok putuju rade nešto drugo, da čitaju novine, na primer.

"Tehnologije koje se razvijaju će pružiti dodatnu pogodnost delimičnog ili kompletnog preuzimanja vozačkih obeveza," kazao je Tob, preneo je "Autonjuz."

"Glavni cilj je bezbedenost. Buduća generacija bezbednosnih sistema eliminisaće mogućnost sudara u potpunosti pošto će reagovati pre vozača i pre nego što postanu svesni opasne situacije", rekao je Tob.

Nevada je u SAD, uz svesrdno lobiranje američkog interenet portala Gugl, postala prva oblast u kojoj je dozvoljeno da kola bez vozača krstare putevima.

Eskperiment je obavljen sa modelom "prijus" koji je prošle jeseni prošao preko 225.000 kilometara na kalifornijskim drumovima.

Istraživanja u toj unosnoj oblasti počela su pre sedam godina i to u vojne svrhe, kada je za potrebe ministarstva odbrane SAD napravljen test sa 15 vozila - ali nijedno nije stiglo do željenog cilja.

Od tada su se stvari mnogo promenile. Danas takvi automobili bez posade idu i kroz najveće gradske gužve, opremljeni brdom kamera i senzora, a na njihovom razvoju rade gotovo sve veće autokompanije na svetu.

Naravno, kola bez vozača imaju i mnogo nedostataka. Prilikom jakih pljuskova ili kada je put prašnjav automobil ne može dovoljno precizno da prepozna objekte jer kamere ne šalju perfektnu sliku. U tom slučaju se mora osloniti na radare i senzore koji opet imaju svoje mane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik